Oplandia senter for samtidskunst


SEBASTIAN RUSTEN

Å bli ufornemmelig

08.06.-04.08.2024


Fotodokumentasjon


Foto: Øystein Thorvaldsen.


Utstillingstekst


Sebastian Rusten sin kunstneriske praksis er sentrert rundt en utforskning av selvet, eller mangelen på et selv, i forlengelse av en mer-enn-menneskelig verden. Han bruker materialer han sanker selv i skog og mark både intuitivt og med rot i gamle håndverkstradisjoner. Han opplever at naturmaterialene bærer i seg mulighet for å danne nye relasjoner og en utvidet forståelse av hvilke prosesser som danner mennesket og hvilke roller selvet kan eksistere i.


Installasjonene som vises ved Oplandia senter for samtidskunst består av bearbarbeidet sanket materiale som sopp, bær, røtter, bark, kvae, trær og plantematerialer med en hovedvekt på virke fra grantrær. Materialene er tørket, kvernet og pulverisert, eller bearbeidet gjennom teknikker som tægerbinding og spikking. Verkene tar form av gulvbaserte installasjoner, tepper, eller mandalaer der mønsteret henter inspirasjon fra norske vevtradisjoner, samt skulpturelle arbeider i rommet bestående av bearbeidet trevirke og skogbunn.


Tematisk sett har utforskningene av naturmaterialer ført Rusten til fenomenologien, til Edmund Husserl og Maurice Merleau-Ponty; ideer om kroppsliggjøring, kollektiv subjektivitet, og situert kunnskap gjennom tenkere som David Abrams, Donna Haraway, Tim Ingold, og Astrida Neimanis. Han ser hvordan de samme ideene alltid har eksistert hos urbefolkninger verden over, og hvordan disse igjen reflekteres i Buddhistisk filosofi, psykologi, og praksis.


Sebastian Rusten (f. 1986) bor og arbeider i Oslo. Rusten gikk ut med mastergrad i medium- og materialbasert kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo våren 2023, med fordypning i tekstil. Han har også studert håndverksteknikken tægerbinding i et kurs med Signe Irene Berg og hatt et opphold i Juneau i Alaska for å lære om kurvfletting med grantrerøtter og ravenstailveving. Rusten har deltatt med arbeider på Høstutstillingen 2023, Hovedøya Kunstsal (Oslo), og han har tidligere stilt ut ved blant annet Leveld Kunstnartun (Ål i Hallingdal).


Utstillingen er støttet av Regionale prosjektmidler for visuell kunst/Kunstsentrene i Norge og Vederlagsfondet.


Nettside: www.sebastianrusten.comCV